torsdag 15 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 15 Augusti

1944 – Allierad landstigning i södra FrankrikeOperation Dragoon.
Operation Dragoon var kodnamnet för den allierade invasionen av södra Frankrike den 15 augusti 1944 under andra världskriget. Invasionen ägde rum mellan Toulon och Cannes. Under planeringstadiet var operationen känd som Operation Anvil som komplement till Operation Hammer, vilket var kodnamnet för invasionen av Normandie på Frankrikes nordkust. Sedan döptes båda planerna om, den sistnämnda till Operation Overlord och den förstnämnda till just Operation Dragoon.
Det var ursprungligen tänkt att en blandning av Fria franska styrkor och amerikanska trupper skulle inta Toloun och därefter Marseille, men senare ändringar innefattade även Saint-Tropez. Konflikter om planens utformning uppstod mellan den brittiska militärledningen - då britterna motsatte sig landstigningen och argumenterade för att utrustningen och trupperna skulle stanna i Italien - medan amerikanarna var för operationen. Det här var en del av den större engelsk-amerikanska strategiska meningsskiljaktigheten. Planen gavs dock klartecken och inleddes 15 augusti 1944.

1969 – Den legendariska Woodstockfestivalen inleds i norra delen av staten New York, USA och pågår till den 17:e.
Woodstock Music & Art Fair (informellt Woodstock eller Woodstockfestivalen) var en musikfestival som hölls 15-17 augusti 1969 på ägorna till en mjölkfarm nära staden Bethel, New York. Den arrangerades av Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman och Artie Kornfeld. Att festivalen kallats just Woodstockfestivalen berodde på att man egentligen tänkt anordna den i staden Woodstock, New York. När arrangörerna inte fick tillstånd där, upplät mjölkbonden Max Yasgur mark åt festivalen.

Arrangörerna hade väntat sig en publik på upp emot 200 000 personer, men i stället kom minst 500 000 personer – kanske ännu fler eftersom ingen exakt räkning förekom och uppgifterna därför varierar. Ryktet spred sig blixtsnabbt och publiken strömmade till spontant utan någon som helst marknadsföring. Arrangörerna hade först tänkt ta betalning för inträde men gav snart upp den idén och lät alla komma in gratis. Vägarna runt festivalen fylldes med bilar, ungdomar och hippies som försökte ta sig till platsen. Då man inte hade väntat sig så extremt mycket folk rådde det brist på toaletter, sjuktält och andra faciliteter. Det var mycket trångt, och det regniga vädret gjorde marken lerig. Ändå har publiken på Woodstock beskrivits som mycket lugn och sansad.

Några berömda ögonblick från festivalen var Janis Joplins starka sångframträdande, Jimi Hendrix tolkning av den amerikanska nationalsången, Santanas långa synkoper, Ravi Shankars sitarsolon och Richie Havens suggestiva gitarrlåt "Freedom". Festivalen har med sitt budskap ”Three days of peace and music” (Tre dagar av fred och musik) kommit att representera en av höjdpunkterna inom hippieeran, och livsstilen i slutet på 1960-talet. Flera dokumentärfilmer har gjorts om festivalen.


Vi firar födelsedag:
1917Martin Ljung, svensk komiker och skådespelare.


1954Stieg Larsson, svensk journalist och författare, chefredaktör för Expo och en av stiftelsens grundare.



1972Ben Affleck, amerikansk skådespelare.



1974Natasha Henstridge, kanadensisk fotomodell och skådespelare.

Henstridge, 2009

1985Emil Jönsson, svensk skidåkare.




Vi lämnade er:
2011Sif Ruud, 95, svensk skådespelare.

Sif Ruud, 1962.

2012Harry Harrison, 87, amerikansk författare och serietecknare var mannen bakom dagstripsserien Blixt Gordon på 50- och 60-talet.




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: