fredag 30 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 30 Augusti

1721Freden i Nystad sluts mellan Sverige och Ryssland, vilket avslutar stora nordiska kriget.
Freden i Nystad är den fred som slöts mellan Sverige och Ryssland den 30 augusti 1721 i Nystad i nuvarande Finland. Freden avslutade det stora nordiska kriget, och innebar att Sverige fick avträda delar av Viborgs och Kexholms län och hela Ingermanland, Estland (med öarna Ösel och Dagö) samt Livland till Ryssland. I ersättning erhöll Sverige 2 000 000 riksdaler.[källa behövs]
Ryssland förbehöll sig rätten att även medla mellan Sverige och Polen i den kommande freden. Så blev dock inte fallet och länderna slöt inte fred officiellt förrän 1732 genom deklarationen med Polen


1839 – Fartyget "Mary Ann" under kapten Nils Werngren inleder den första svenska världsomseglingen.
I augusti 1839 lämnade "Mary Ann" under Werngrens befäl Stockholms hamn men resan var inte planerat som en världsomsegling. Fartyget gick mot England i hopp om att där kunna sälja lasten. Detta misslyckades och Liljevalch uppdragade Werngren att åka vidare till Australien.
I december 1839 lämnade "Mary Ann" England med kurs runt Afrika mot Australien och anlände som första svenska fartyg till Sydney i maj 1840.Werngren lyckades sälja lasten och därefter få ny last nu till Chile. I Chile fick man sedan last till England. Hemresan gick runt Kap Horn till Swansea i Wales där man inhandlade ny last till Stockholm. "Mary Ann" anlände till Stockholm i maj 1841 efter en resa Jorden runt.


Vi firar födelsedag:
1915Prinsessan Lilian, född Lilian May, hertiginna av Halland.1935John Phillips, amerikansk musiker, medlem av The Mamas and the Papas.1958Anna Politkovskaja, rysk journalist, skrev för tidningen Novaja Gazeta.1972Cameron Diaz, amerikansk skådespelare och fotomodell.1972Musse Hasselvall, svensk passare, elektriker och skådespelare.
Vi lämnade er:
1751Christopher Polhem, svensk uppfinnare och industriman.1998Denniz Pop, svensk musikproducent.Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

trollet sa...

Hon var fin Lilian, finns mååånga historier om henne på Ulla Winbladh...=)