fredag 9 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 9 Augusti

1945 – Klockan 11.00 fälldes atombomben över Nagasaki. 60 000–80 000 invånare omkommer och cirka 20 000 skadas direkt i Nagasaki.
Andra atombomben, Fat Man, fälldes 9 augusti 1945 kl 11:02 över staden Nagasaki, hade en sprängkraft på ca 21–25 kiloton trotyl och detonerade också den på drygt 500 meters höjd. Den hade formen av ett ägg, var ca 3,25 m lång med en diameter av ca 1,53 m och hade en vikt av ca 4050 kg. Den aktiva beståndsdelen i den här bomben var plutonium.

Det primära målet var att släppa bomben över Kokura men då det var molnigt över staden fortsatte planet istället till det sekundära målet Nagasaki. Molnen över Nagasaki var ännu kraftigare men beslutet togs att fälla bomben ändå. Bomben fälldes över Urakami-distriktet, i stadens norra delar, som sedan 1920-talet utvecklats som ett industriellt område. I Urakami fanns bland annat minst två fabriker som tillverkade vapen, ammunition och torpeder. Därutöver fanns även ett universitetssjukhus samt ett stort antal skolor och andra officiella byggnader.

1969 – De så kallade Mansonmorden i USA: några medlemmar av Charles Mansons sektliknandefamilj” tar sig in i ett hus på Cielo Drive i Beverly Hills, Los Angeles och mördar den gravida skådespelerskan Sharon Tate och fyra andra personer i huset.
Det Charles Manson och den så kallade Mansonfamiljen är mest känd för är morden på Sharon Tate och hennes sällskap 1969. Tate var hustru till den berömde filmregissören Roman Polański. Manson utförde inte morden personligen utan är dömd för att ha beordrat Susan Atkins, Linda Kasabian, och Patricia Krenwinkel att utföra dessa. Han hade beordrat dem att totalt förgöra alla som befann sig i huset. Förutom Tate, befann sig vännen Wojciech Frykowski, frisören Jay Sebring, och Frykowskis flickvän Abigail Folger, i huset. Maken, Roman Polanski, var i London då morden skedde. Tate var gravid i åttonde månaden. Även en yngling, Steven Parent, som hade varit i området i ett ärende, sköts till döds i sin bil. När morden var avklarade använde familjen Tates blod att skriva ordet "pig" på ytterdörren.

Orsaken till dåden var att Manson ville starta ett raskrig. Detta raskrig kallade Manson för "Helter Skelter" efter en Beatles-låt med samma namn.


Vi firar födelsedag:
1914Tove Jansson, finlandssvensk författare och konstnär känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen.

Tove Jansson med Muminfigurer, 1956.

1952Ewa Fröling, svensk skådespelare.1957Melanie Griffith, amerikansk skådespelare.1963Whitney Houston, amerikansk artist.1968Gillian Anderson, amerikansk skådespelare.
Vi lämnade er:
1985Fred Åkerström, svensk vissångare.


2003Gregory Hines, amerikansk skådespelare, sångare, koreograf och dansare.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

ja riktigt otäcka saker du tar upp idag