måndag 19 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 19 Augusti

1252 – Birger jarl och ärkebiskop Jarler fäster sina sigill under ett brev, utfärdat i Stockholm. Detta, tillsammans med det brev som har utfärdats på platsen tidigare under sommaren gör att detta år brukar räknas som Stockholms födelseår och traditionellt har även Birger jarl därav räknats som dess grundare.
Stockholm är Sveriges huvudstad och största tätort samt ett av landets kulturella, mediala, ekonomiska och politiska centrum och är den av Sveriges städer som besöks av flest internationella gäster, med över 1 miljon utländska besökare varje år.

Staden grundades senast under tidigt 1200-tal. Placeringen i sydöstra Sverige på öarna där Mälaren har sitt utlopp i Östersjön, på gränsen mellan landskapen Uppland och Södermanland var strategisk både ur försvars- och handelssynpunkt, vilket starkt bidrog till att Stockholm snabbt utvecklades till att få en ledande roll i Sveriges försvar och bli landets största och viktigaste handelsplats. Stockholm nämns i skrift första gången år 1252 i Skyddsbrevet för Fogdö kloster och fick stadsprivilegier den 1 maj 1436 vilket anses vara den dag då Stockholm kom att fungera som Sveriges huvudstad. Rollen som Sveriges förvaltningscentrum och officiell huvudstad befästes genom 1634 års regeringsform, då kungahus, regering, riksdag och centralförvaltning samlades till staden.
I den ostligaste delen av Stockholm börjar det vidsträckta område med över 30 000 öar som kallas Stockholms skärgård, en av världens mest örika sammanhängande skärgårdar. År 1998 utnämndes Stockholm kommun till Europas kulturhuvudstad och år 2010 var staden Europas miljöhuvudstad.

1989 – Den Paneuropeiska picknicken, som var första steget i Järnridåns fall, hålls i Sopron, Ungern.
Paneuropeiska picknicken var en fredsdemonstration vid den österrikiskungerska gränsen i närheten av staden Sopron (Ödenburg) som ägde rum den 19 augusti 1989. Med de båda ländernas bifall hölls en gränsövergång vid den gamla landsvägen mellan Sankt Margarethen im Burgenland och Sopronkőhida (Steinambrückl) symboliskt öppen under tre timmar. På samma plats hade dessförinnan den dåvarande österrikiske utrikesministern Alois Mock och hans ungerske kollega Gyula Horn åtskiljt gränsstängslet den 27 juni 1989, för att sålunda understryka den 2 maj 1989 påbörjade avvecklingen av Ungerns övervakningsanläggningar.

Över 600 östtyskar tog det kortvariga tillfället då Järnridån var öppen i akt för att fly till väst, efter att i förhand blivit uppmärksammade på händelsen genom arrangörernas flygblad. De ungerska gränssoldaterna reagerade dock sansat på den inledande massflykten och ingrep inte trots att de hade giltig order att skjuta.

Paneuropeiska picknicken är en betydande milstolpe längs det händelseförlopp som ledde till Östtysklands fall och Tysklands återförening


Vi firar födelsedag:
1946Bill Clinton, amerikansk politiker, USA:s president 19932001.1948Tommy Söderberg, svensk förbundskapten i fotboll 19982004 och SM-guld med AIK 1992

1963Joey Tempest, eg. Joakim Rolf Larsson, svensk musiker, sångare i Europé.1969Matthew Perry, amerikansk-kanadensisk skådespelare.1973Mette-Marit Tjessem Høiby, norsk kronprinsessa.
Vi lämnade er:
1977Groucho Marx, amerikansk komiker, skådespelare, Bröderna Marx.

Groucho Marx 1931.

2002Jan Stenbeck, svensk finansman (Tele2 med mera).
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

trollet sa...

Grattis till vinst igår=))