lördag 27 juli 2013

Historiska händelser nu och då 27 Juli

1225Sankta Maria kyrka i Visby invigs, dock ännu inte som domkyrka.
Kyrkan, under medeltiden kallad "Vår kära frus kyrka", byggdes ursprungligen som gästkyrka för tyska handelsmän. Den 27 juli 1225 invigdes den som församlingskyrka av biskop Bengt från Linköping och anledningen till invigningen var sannolikt att den nya tyska församlingskyrkan S:t Nicolai förstörts av brand. Vid Visby stifts bildande 1572 blev Sankta Maria domkyrka. Sankta Maria kyrka var sedan 1225 en interparrochial, det vill säga utan bestämda geografiska församlingsgränser, församlingskyrka med två kyrkoherdar. Den ena kyrkoherden var för den tyska församlingen, den andra för den gutniska församlingen, vilken ända fram till 1400-talet bara var en tredjedel så stor som den tyska, sedan var de jämnstora. På grund av krympande underlag bestämde sig församlingarna 1429 för att i fortsättningen bara ha en gemensam kyrkoherde. Efter 1225 är det alltså fel att beteckna kyrkan som ”tyskarnas kyrka”. 1533 eller 1534 blev kyrkan stadens församlingskyrka sedan Visbyborna tvingats överge S:t Hans.

1953 – Stilleståndsavtal undertecknas av USA, Kina, Nordkorea och Sydkorea i Koreakriget.
Koreakriget var en väpnad konfliktKoreahalvön som pågick från 25 juni 1950 och som avslutades med vapenstillestånd från den 27 juli 1953. Konflikten pågår tekniskt sett fortfarande i dag. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007, med målet att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal.
Före det formella krigsutbrottet ägde ett stort antal militära konfrontationer rum. Kriget började med att Nordkorea angrep söder om den 38:e breddgraden.[28] Förenta nationernas säkerhetsråd antog den 27 juni en resolution som uppmanade medlemsstaterna att undsätta Sydkorea. Sovjetunionen bojkottade vid denna tid säkerhetsrådet och kunde därför inte lägga in sitt veto. FN-styrkor ledda av USA gick in på Sydkoreas sida, medan Nordkorea senare mottog hjälp från Kina. Kriget övergick snart i ett dödläge. Tre år senare enades parterna om ett ”tillfälligt” vapenstillestånd som råder än i dag (2013).


Vi firar födelsedag:
1908Torsten Ullman, sportskytt, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1937.1923Masutatsu Oyama, koreansk grundare av karatestilen kyokushinkai.


1950Claes Eriksson, svensk revyartist.1975Ara Abrahamian, svensk brottare.1990Indiana Evans, australisk skådespelare.
Vi lämnade er:
2003Bob Hope, engelsk-amerikansk entertainer och skådespelare.2008Åke Thambert, 91, svensk grundare av butikskedjan Indiska Magasinet, senare enbart kallad Indiska.Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

trollet sa...

Vi får hoppas att det fortsätter vara lungt där borta... )

Veiken sa...

Det är mycket som händer hela tiden och genom alla århundraden- :)