tisdag 16 juli 2013

Historiska händelser nu och då 16 Juli

1945Trinitytestet, där världens första atombombssprängning äger rum, genomförs i Alamogordoöknen i New Mexico, cirka 10 mil nordväst om staden Alamogordo.
Trinity är den plats där man genomförde det första kärnvapentestet, den 16 juli 1945. Den plutoniumbomb som testades var exakt likadan som den bomb som senare skulle släppas över Nagasaki i Japan den 9 augusti 1945 (bomben över Hiroshima var en dittills helt otestad design).
Platsen var en del av Alamogordo bombing range, numera White Sands Missile Range. Trinity ligger i den norra delen av området, mellan städerna Carrizozo och Socorro, New Mexico i Jornada del Muerto-öknen i sydvästra USA. Provsprängningen, som var Manhattanprojektets kulmen, fick kodnamnet Trinity (treenighet), och bombens kodnamn var Gadget (pryl).

1969 – Månlandaren Apollo 11 skjuts upp från Kennedy Space Center för att genomföra den första bemannade månlandningen. Apollo 11 var den första bemannade månfärden som landade på månen, höjdpunkten i NASA:s Apolloprogram och en milstolpe i rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen. Besättningen utgjordes av befälhavaren Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin och Michael Collins. Apollo 11 sköts upp 16 juli 1969, Armstrong och Aldrin genomförde den första bemannade landningen på månen den 20 juli och besättningen återvände till jorden den 24 juli. Apollo 11 uppfyllde därmed president John F Kennedys mål att "...innan årtiondets slut ha landat en människa på månen och tagit honom tillbaka i säkerhet." som uttalades vid ett tal till kongressen 25 maj 1961. [1]


Vi firar födelsedag:
1872Roald Amundsen, norsk polarforskare.1911Ginger Rogers, amerikansk skådespelare och dansare.1948Lars Lagerbäck, svensk förbundskapten i fotboll


1967Will Ferrell, amerikansk skådespelare.1971Corey Feldman, amerikansk skådespelare

Vi lämnade er:
1999John F Kennedy Jr, son till f.d. presidenten John F. Kennedy och Jacqueline Kennedy (flygolycka).2012Jon Lord, 71, keybordist i Deep Purple.
Allt för nu

Vi är över allt

3 kommentarer:

Madelein - Mother of six sa...

Krya på dig!

soffie sa...

usch att du varit sjuk hoppas du mår bättre nu!

Ama de casa sa...

När Apollo 11 sköts upp så var jag och min familj på Bahamas. Jag var övertygad om att jag skulle se själva raketen, eftersom vi var så "nära" ;-)