måndag 1 juli 2013

Historiska händelser nu och då 1 Juli

1908SOS börjar gälla som internationell nödsignal.SOS är den allmänna bokstavsbeskrivningen för den internationella nödsignalen i morsekod  SOS ska, till skillnad från bokstavsgrupper i andra sammanhang, sändas utan bokstavsmellanrum. Det formellt korrekta sättet att skriva signalen är med en horisontell linje över bokstäverna: SOS, vilket anger att signalen skall ses om en odelad helhet och inte tre enskilda tecken.
Vid internationella radiokonferensen i Berlin 1906 föreslog tyskarna SOE som nödsignal. Signalen var redan antagen i Tyskland som allmänt anrop. Då bokstaven E ansågs för kort (en enda punkt i morsekod) antogs som internationell standard en mera rytmisk signal, med tre korta, tre långa och tre korta tecken sända i en följd.[1] Signalen togs i bruk den 1 juli 1908.

1997Storbritannien överlämnar Hongkong till Kina. Hongkong var en brittisk besittning från 1842 till 1997 och är idag tillsammans med Macao en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn "Ett land, två system" har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system, därför kan man inte säga att Hongkong tillhör "det riktiga Kina". Återföreningen med Kina har fungerat bra, även om vissa spänningar råder beträffande hur mycket av ett demokratiskt system som ska råda i Hongkong


Vi firar födelsedag:
1906Estée Lauder, amerikansk kosmetikaföretagare.1961  – Prinsessan Diana, brittisk prinsessa av Wales.


1966  – Ola Andersson, svensk fotbollsspelare.


1977  – Liv Tyler, amerikansk skådespelare.

Liv Tyler på premiären av The Incredible Hulk, juni 2008.

1994 – Sam Lundholm Fotbollspelare i AIKJesper Zerman

Vi lämnade er:
1998Stig Järrel, svensk skådespelare.

Stig Järrel ca 1940–1950-tal.

2004  – Marlon Brando, amerikansk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt
Inga kommentarer: