onsdag 10 juli 2013

Historiska händelser nu och då 10 Juli

1877 – Stockholms och även Sveriges första spårväg startar då Stockholms Nya Spårvägs AB sätter sina första hästspårvagnar i trafik. En hästspårväg är en typ av spårtrafik där vagnar dras på räls av en eller flera hästar. Linjen Swansea-Oystermouth (Mumbles) i Wales var världens första linje med hästdragen passagerartrafik på spår 1807
Hästspårvägar fanns i Stockholm år 1877-1905, i Göteborg år 1879-1902 och i Malmö år 1887-1907. Dessutom fanns kortare linjer med säsongstrafik i Limhamn, Ljunghusen och Ramlösa

1985Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior sänks i Aucklands hamn, Nya Zeeland av franska säkerhetsagenter. Greenpeace är en organisation som grundades i Kanada 1971. Den grundades med målet att stoppa kärnvapenprov men har utvecklats till att bli en allmän, internationell miljöorganisation.
Ett av Greenpeace signum är dess protestaktioner, som ofta ges stor uppmärksamhet.  Hon byggdes som trålare i Skottland 1955 och sänktes av Frankrikes underrättelsetjänst DGSE den 10 juli 1985 i Auckland, Nya Zeeland. I samband med sänkningen dödades fotografen Fernando Pereira. Orsaken var Greenpeaces försök att förhindra de franska kärnvapenprovsprängningar som genomfördes i Franska Polynesien.

Rainbow Warrior bärgades den 21 augusti 1985 för undersökning.
Den 2 december 1987 bogserades hon ut från Auckland för att tio dagar senare sänkas vid Cavalli Islands i Matauri Bay för att bli ett vrak för sportdykare och samtidigt fungera som ett konstgjort rev.


Vi firar födelsedag:
1923Hans Villius, svensk professor i historia och tv-personlighet.1942Ronnie James Dio, amerikansk sångare1964Mark Levengood, svensk-finlandssvensk tv-personlighet och författare.1970Helen Sjöholm, svensk sångare.

Helen Sjöholm.jpg

1980Jessica Simpson, amerikansk sångare.

Jessica Simpson Joining Forces with the Rockies April 2011.JPG


Vi lämnade er:
138Hadrianus, romersk kejsare sedan 1171989Mel Blanc, amerikansk röstskådespelare. För bland annat Looney Tunes. Bland hans många karaktärer finns Snurre Sprätt och Daffy Duck.
Allt för nu

Vi är överallt

5 kommentarer:

Ama de casa sa...

Hästspårvägar har dom fortfarande kvar på Isle of (wo)Man. Eller åtminstone hade dom det ifjol när vi var där :-)

Veiken sa...

Hahaha! Min pappa sa alltid: Det är gammal spårvagnshäst, när kött var segt! :)
Nu laddar jag inför Sverige - Danmark! Hoppas det går vägen!

soffie sa...

hej igen ! kul att läsa om allt som hände det här datumet :) må gott

kaffehörnan sa...

Ja de blev det, men en underbar fin sådan

kaffehörnan sa...

Ja de blev det, men en underbar fin sådan