torsdag 11 juli 2013

Historiska händelser nu och då 11 Juli

1946Internationella handbollsfederationen (International Handball Federation; IHF) bildas.
International Handball Federation (IHF) är det internationella handbollförbundet. International Handball Federation och organiserar internationell handboll. Förbundet styrs av en president och består av 5 medlemsförbund, ett för varje kontinent. IHF organiserar också internationella tävlingar som OS och VM. Lokala mästerskap, som EM, organiseras dock inte av IHF utan av de berörda medlemsförbunden.
Förbundet har sitt säte i Basel, Schweiz.

Detta skedde i samband med ett möte i Köpenhamn, Danmark, där åtta nationer närvarade. Dessa nationer var: Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz och Sverige. Den första presidenten i IHF var svensken Gösta Björk som dessutom vid samma tid var president i Svenska Handbollsförbundet. Gösta Björk avgick 1950.

1995Srebrenicamassakern inleds i Bosnien då cirka 8 000 bosnienmuslimska män och pojkar mördas av serbiska och bosnienserbiska styrkor (detta folkmord pågår till omkring 22 juli).

Srebrenicamassakern kallas den massaker som ägde rum från 11 till omkring 22 juli 1995 i staden Srebrenica med omnejd i Bosnien och Hercegovina under Bosnienkriget. Sammanlagt beräknas omkring 8 000[1] bosniaker (bosnienmuslimer), huvudsakligen män och pojkar, ha dödats av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladić. Internationell domstol har slagit fast att Srebrenicamassakern utgör ett folkmord.


Vi firar födelsedag:
1933Per Myrberg, svensk skådespelare och sångare.


1934Giorgio Armani, italiensk modeskapare.1966Tina Ahlin, svensk pianist, sångare, munspelare och kompositör.


1983Marie Serneholt, svensk sångare.1990Caroline Wozniacki, dansk tennisspelare
Vi lämnade er:
1974Pär Lagerkvist, svensk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 1951, ledamot av Svenska Akademien.

Lagerkvist.jpg

1999Lasse Lindroth, svensk stand-up-komiker och skådespelare. "Ali Hussein", ett alter ego han använde som ståuppkomiker.Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Ama de casa sa...

Oj... Är det så länge sen som Lasse Lindroth gick bort. Tiden går...

Soffie sa...

Jisses va tiden går,intressant att läsa....