onsdag 17 juli 2013

Historiska händelser nu och då 17 Juli

1897 – Guldruschen i Klondyke, Alaska börjar.Guldrushen i Klondike är den immigration av guldletare längs med Klondikefloden nära Dawson City under slutet av 1800-talet, då guld upptäckts i området. Dawson City ligger i Yukonterritoriet i nordvästra Kanada, och guldrushen kallas ibland även Guldrushen i Yukon.
I augusti 1896 vandrade tre män ledda av Skookum Jim Mason norrut,, för att leta efter hans syster Kate och hennes make George Carmack. Efter att gruppen hittat George och Kate, som fiskade efter lax i Klondikefloden stötte de på Nova Scotia-bon Robert Henderson som hade letat guld i Indian River, precis syd om Klondikefloden. Henderson berättade för George Carmack om var han grävde, och att han inte ville ha några indianer (Skookum Jim Mason var indian) omkring sig. Den 16 augusti 1896 hittade Skookums följe rika guldfyndigheter i Bonanza Creek i Yukon. Det är inte känt vem som gjorde den ursprungliga upptäckten, men den officiella guldfinnaren var George Carmack, då marken ägdes av honom.

1945Potsdamkonferensen mellan USA, Sovjetunionen och Storbritannien inleds.Potsdamkonferensen var en konferens som hölls den 17 juli2 augusti 1945Cecilienhof i Potsdam. Syftet med konferensen var att komma överens om hur det besegrade Tyskland skulle administreras. Polen västgräns mot Tyskland skulle utgöras av Oder-Neisse-linjen. En slutlig de jure-överenskommelse om Polens västgräns skulle fattas senare. (Oder-Neisse-linjen fastställdes först 1990 i Två plus fyra-fördraget.) Konferensen resulterade i Potsdamöverenskommelsen.


Vi firar födelsedag:
1920Juan Antonio Samaranch, spansk IOK-president 19802001.1935Donald Sutherland, kanadensisk skådespelare.1952David Hasselhoff, amerikansk skådespelare, sångare, producent och regissör.1967Regina Lund, svensk skådespelare.

Regina Lund på Guldbaggegalan 2013.

1970Alexandra Pascalidou, svensk journalist, programledare i tv och författare.
Vi lämnade er:
1959Billie Holiday, amerikansk jazzsångare.

Billie Holiday 0001 original.jpg

2006Mickey Spillane, amerikansk deckarförfattare, skapare av Mike Hammer.Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: