söndag 14 juli 2013

Historiska händelser nu och då 14 Juli

1789Franska revolutionen inleds när en folkmassa stormar Bastiljen.
Franska revolutionen betecknar den period av politiska omvälvningar i Frankrike som inleddes 1789 och vanligen anses ha avslutats 1799. Genom revolutionen avskaffades en absolut monarki med feodala privilegier för adeln och prästerskapet; i dess ställe kom ett statsskick som ville utgå från upplysningens idéer. Revolutionens ideal var "liberté, egalité, fraternité", franska för frihet, jämlikhet, broderskap, och dessa ledord används i debatten än idag. Omvälvningen var förenad med betydande konflikter. Våld ansågs av revolutionärerna vara nödvändigt för att kunna störta den sittande makten.
Den franska revolutionen inleddes med bildandet av den första nationalförsamlingen i juni 1789 och stormningen av Bastiljen den 14 juli samma år (numera Frankrikes nationaldag) och avslutades med Napoleon Bonapartes statskupp 1799,
Revolutionen hade förebådats under lång tid före 1789 av upplysningen och dess filosofer, Voltaire och Rousseau med flera, samt med tankar om folkstyre och människans förnuft, vilka inspirerade befolkningen till uppror och krav på större jämlikhet gentemot kungamaktens och adelns provocerande lyxliv. Många såg den brittiska parlamentarismen som ett föredöme. Konflikterna med England, senast i de amerikanska kolonierna där fransmännen hjälpt amerikanerna till uppror, hade tvingat regeringen att ytterligare höja skatterna.

2006 – Domen faller i Serie A-skandalen 2006, och Juventus, Lazio och Fiorentina flyttas ner till Serie B i fotboll
Serie A-skandalen 2006, (italienska: calciopoli eller Moggiopoli), är en härva av brott och andra oegentligheter som upptäcktes av italiensk polis under maj 2006 i den italienska fotbollsligan Serie A. De italienska storklubbarna Juventus, Lazio, Fiorentina och AC Milan anklagades för att ha påverkat matchresultaten genom att välja ut lojala domare och linjemän som dömde deras matcher. Flera högt uppsatta personer inom Italiens fotbollsförbund Federazione Italiana Giuoco Calcio anklagades för att ha låtit domarmanipulationerna fortgå.
Under april 2007 (1) rapporterades det att den italienska polisen valt att återuppta undersökningarna om uppgjorda matcher säsongen 2004/2005. Denna gång undersöker man resultaten i 15 nya matcher. De klubbar som straffats 2006 riskerar dock inte några nya straff, däremot riktas anklagelser mot Messinas sportdirektör, samt flera domare och assistentdomare som inte tidigare har förekommit i undersökningen.
 

 

Vi firar födelsedag:
1918Ingmar Bergman, svensk regissör.

Ingmar Bergman under produktionen av Smultronstället (1957).

1958Eric Heiden, amerikansk skridskoåkare.


1966Matthew Fox, amerikansk skådespelare.

Matthew Fox, 2008.

1977Kronprinsessan Victoria, svensk tronföljare.1979Jenny Olsson, svensk längdskidåkareVi lämnade er:
1998Dick McDonald, amerikansk affärsman, grundade den första McDonald'srestaurangen 1948.2012Sixten Jernberg, 83, svensk längdskidåkare, flerfaldig VM- och OS-medaljör, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj.

Sixten Jernberg under OS i Innsbruck 1964.


Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Ama de casa sa...

Ja, just det. Det är Vickans dag idag. Och några fler ;-)

soffie sa...

intressant som vanligt!!!vi kollar in victoria nu på svt1 :)