lördag 20 juli 2013

Historiska händelser nu och då 20 Juli

1944 – Ett antal antinazistiska ämbetsmän och militärer utför ett misslyckat bombattentat mot Adolf Hitler i dennes högkvarter i Ostpreussen. 20 juli-attentatet kallas det mest kända attentatet mot Adolf Hitler. Det genomfördes den 20 juli 1944 i Hitlers högkvarter Wolfsschanze (Varglyan)

Generalöverste Ludwig Beck och general Friedrich Olbricht hade länge diskuterat att mörda Adolf Hitler. Deras bevekelsegrunder anses allmänt ha varit att "någon måste visa världen att det faktiskt fanns missnöje med både diktatorn själv och hela det nationalsocialistiska samhället". De ansåg - liksom nästan alla generaler och fältmarskalkar vid tidpunkten att om Tyskland skulle kunna räddas måste nazismen försvinna. Djupare planer på att till exempel hoppas på fred i väster var bara förhoppningar. Och för sent lät Churchill meddela då nyheten nådde honom.
Olbricht hade ett flertal gånger försökt både skjuta Hitler (men aldrig fått lämpligt tillfälle) och burit en "självmordsbomb" ombord på en flygning mellan Berlin och Ostpreussen där han reste med Hitler. Men bombens utlösningsmekanism hade inte fungerat. Efter de västallierades landstigning i Normandie den 6/6 1944 blev saken mer akut. Och när deras vän överste greve Claus Schenk von Stauffenberg fick anledning att göra visit i Hitlers befälsbunker för östfronten den 20 juli, så tvekade han aldrig.

1969Apollo 11 genomför den första bemannade månlandningen klockan 20:17:39 (amerikansk tid).
Månlandaren, som kallades The Eagle (Örnen), stod i Mare Tranquillitatis – Stillhetens hav – efter en nervpirrande landning av Neil Armstrong med mindre komplikationer; eftersom platsen de ursprungligen skulle landa på bedömdes av Armstrong inte vara lämplig försökte han landa på en annan plats. Detta kunde ha gått illa eftersom bränslet endast var beräknat att räcka till den ursprungliga landningsplatsen. Läget var dock inte så desperat som det ibland har utmålats; eftersom bränslet hade skvätt runt i tanken gav bränslemätaren lägre värden än det verkliga när man gled in över marken. Det har uppskattats att Eagle hade minst femton sekunders bränsletid kvar när motorerna stannade, och Armstrong uppfattade inte situationen som trängd. Han lyckades landa säkert i Stillhetens hav.

Vi firar födelsedag:
1940Monica Dominique, svensk artist.1962Tomas Johansson (brottare), mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1986.


1967Agneta Sjödin, svensk programledare i tv.1973Peter Forsberg, svensk ishockeyspelare.


1982Oscar Steen, svensk ishockeyspelare i AIK
Steen utsågs till årets rookie i Elitserien i ishockey 2004/2005.
 GPGATPPIM+/-Hits
Elitserien 2012/2013557101726-10Vi lämnade er:
1889Elvira Madigan, dansk cirkusartist, självmord. Sixten Sparre, svensk löjtnant, självmord.Sixten.gif

1973Bruce Lee, kinesisk-amerikansk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

4 kommentarer:

Soffie sa...

Intressant att läsa ha en fin dag:)

Veiken sa...

Jag som var med 1969, minns hur vi vakade hela natten för att inte gå miste om den första månlandningen. Konstigt det känns inte som att det är 44 år sedan.....

Madelein - Mother of six sa...

Visste inte att Elvira Madigan begick självmord. Förstår ju det docjk nu när jag tänker på texten i visan och vet vad som hänt.

Anonym sa...

tack för de fina historielektionerna