onsdag 24 juli 2013

Historiska händelser nu och då 24 Juli

1847Mormoner, ledda av Brigham Young, anländer till Salt Lake Valley där de grundar Salt Lake City. I Utah är 24 juli officiell helgdag, Pioneer Day.
Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (engelska the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) är det officiella namnet på den religion som i dagligt tal kallas för mormonkyrkan. Kyrkan tror först och främst att Jesus Kristus är världens Frälsare och Guds son.
Läran som kyrkan undervisar lägger stor tonvikt på familjelivet. Kroppen anses också vara en helig gåva från Gud, vilket innebär att medlemmarna avhåller sig från droger, tobak, alkohol och annat motsvarande (se Visdomsordet). Andra tongivande och viktiga trosuppfattningar som kyrkan innehar finns listade i något som kallas för Trosartiklarna som skrevs av grundaren och profeten Joseph Smith.

1911Machu Picchu i Peru upptäcks av den amerikanska arkeologen Hiram Bingham, med hjälp av lokala bönder.
Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens.
Arkeologiska fynd visar att detta inte var en vanlig stad, utan snarare ett slags lantställe för inkan och hovet, med ett stort palats och tempel. Man uppskattar att det maximalt bara kan ha bott cirka 750 personer i staden och troligtvis bara en mycket liten del av det under den regniga säsongen då ingen av de mäktiga var på besök. Man har funnit 174 skelett, 70 män och 104 kvinnor. Av övriga gravfynd kan man sluta sig till att det var människor av ganska låg status. Bland tillhörigheterna i gravarna har man funnit råmaterial och verktyg för tenn- och bronssmide.


Vi firar födelsedag:
1802Alexandre Dumas d.ä., fransk författare. skrev bland annat de berömda Greven av Monte Cristo  De tre musketörerna och Mannen med järnmasken.

Alexandre Dumas den äldre

1897Amelia Earhart, amerikansk pilot. I juni 1928 flög Earhart som första kvinna över Atlanten i en Fokker F.VII1947Loa Falkman, svensk skådespelare, operasångare med mera

Loabild.jpg

1970Jennifer Lopez, amerikansk sångare och skådespelare.1975Dogge Doggelito, svensk hiphopartist.Vi lämnade er:
1883Matthew Webb, brittisk kapten, den förste som simmade över Engelska kanalen.1980Peter Sellers, brittisk skådespelare.


Britt Ekland och Peter Sellers, 1964


Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Veiken sa...

Jag skulle vilja åka och se Machu Picchu någon gång i mitt liv.....
Det måste vara otroligt mäktigt att stå där! Ha det!