fredag 12 juli 2013

Historiska händelser nu och då 12 Juli

1690Slaget vid Boyne, the Battle of the Boyne, äger rum. Vilhelm av Oranien, sedermera Vilhelm III av England, och en protestantisk här besegrar den katolske kung Jakob II. Det mest betydelsefulla datumet i Nordirlands historia: firas fortfarande av den protestantiska Oranienorden som genomför marscher genom olika delar av Nordirland under juli månad för att högtidlighålla vad de kallar The Glorious Twelfth.

1910Charles Stewart Rolls, en av grundarna av Rolls-Royce,  Tillsammans med Frederick Henry Royce grundade han Rolls-Royce dödas då hans plan havererar nära Bournemouth i England. Han blir därmed den förste brittiske pilot som omkommer i en flygolycka.
Rolls utbildades i flygning av Wilbur Wright i Auvours Frankrike. När utbildningen var klar köpte han Wrights första flygplan som byggts i Europa. Han var den förste engelsman som flög över Engelska kanalen, den 2 juni 1910, från Dover till Sangatte och tillbaka igen utan att mellanlanda, med ett Short-Wright biplan.


Vi firar födelsedag:
1934Ulf Schmidt, svensk tennisspelare. Han tävlade för SALK och AIK


1937Bill Cosby, amerikansk skådespelare.

Bill Cosby 2010.

1942Leif "Loket" Olsson, svensk TV-programledare, handbollsdomare.


1950Eric Carr, amerikansk musiker, medlem i rockbandet KISS.


1954Marika Lagercrantz, svensk skådespelare.Vi lämnade er:
1926Gertrude Bell, brittisk arkeolog, författare, spion och administratör.1935Alfred Dreyfus, fransk officer, huvudperson i Dreyfusaffären.
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Ama de casa sa...

Oj vad gammal Bill Cosby har blivit! Gillade att kolla in hans show på den tiden det begav sig :-)

Soffie sa...

Spännande vad du hittar allt,