torsdag 18 juli 2013

Historiska händelser nu och då 18 Juli

1871Stockholm centralstation invigs.

Stockholm Centralstation.jpg

Lokalt vardagligen Centralen, är Sveriges största järnvägsstation. Den ligger på Norrmalm, i gamla Klara församling, vid Centralplan/Vasagatan och sträcker sig från Vattugatan i söder till Kungsbron i norr. Stationen invigdes den 18 juli 1871 och efter bolagiseringen av Statens Järnvägar 2001 ägs och förvaltas byggnaden av Jernhusen AB medan bangården och spåren förvaltas av Trafikverket. Centralens stationssignatur är CST, vilket skall utläsas såsom Centralbangården STockholm.
Byggnaden för Stockholms centralstation uppfördes ursprungligen efter ritningar av arkitekt Adolf W. Edelsvärd och har därefter om- och tillbyggds ett flertal gånger. Den största förändringen skedde 1925 till 1928 då den stora centralhallen kom till, ritad av arkitekt Folke Zettervall. Huset är sedan 1986 ett statligt byggnadsminne.

I dag (2012) börjar eller slutar åtta av tio tågresor i Sverige på Stockholms central och varje dag trafikerar ungefär 1 100 tåg stationen. Antalet resenärer är mer än 200 000 per dag. Det gör Stockholms centralstation till Nordens största järnvägsstation.

1936Spanska inbördeskriget bryter ut och kommer att pågå till 1939.
Spanska inbördeskriget var det inbördeskrig i Spanien som pågick 1936-1939 och som slutade med att Francisco Franco kom till makten som enväldig diktator.
Kriget inleddes med att en grupp sammansvurna höga militärer gjorde en revolt mot andra republiken och den sittande parlamentariska regeringen. Rebellsidan utgjordes av konservativa, nationalistiska och fascistiska krafter som hade olika mål och ideologier, carlisterna ville till exempel återinföra monarkin medan de spanska falangisterna var emot monarki. Under krigets förlopp lyckades dock Francisco Franco samla alla de olika grupperingarna bakom sig och därmed bildades nationalisterna. Den katolska kyrkan hade en betydande roll som samlande kraft för nationalisterna.


Vi firar födelsedag:
1887Vidkun Quisling, norsk politiker, förrädare.



1918Nelson Mandela, sydafrikansk statsman och anti-apartheidkämpe, president 19941999, mottagare av Nobels fredspris 1993.



1950Richard Branson, brittisk entreprenör, miljardär och äventyrare, grundare av Virgin.



1967Vin Diesel, amerikansk skådespelare, regissör och filmproducent.



1971Martin Frändesjö, svensk handbollsspelare.



Vi lämnade er:
1817Jane Austen, brittisk författare.Två av de mest kända titlarna är Förnuft och känsla och Stolthet och fördom.

Jane Austen, porträtt från 1873, baserat på en teckning av hennes syster.
Jane Austen, porträtt från 1873, baserat på en teckning av hennes syster.
 
1892Thomas Cook, engelsman, grundare av världens första resebyrå.
 
 
 
Allt för nu
 
Vi är överallt

3 kommentarer:

Veiken sa...

Herr Quisling firar vi INTE, men Nelson Mandela ska ha en egen nationaldag tycker jag! :) Ha det gott!

Madelein - Mother of six sa...

Richard Branson är cool! Han ägde F1 stallet Virgin ett tag ju :-)

Veiken sa...

Svar: Jag tog definitivt inte illa upp. Du har så rätt, qvisslingen tillhör historien. Min pappa och farfar deltog i Norges motståndsrörelse under kriget, vilket kanske förklarar min kommentar - lite i alla fall! :) Ha det!