tisdag 4 juni 2013

Historiska händelser nu och då 4 Juni

1783 – De franska uppfinnarbröderna Joseph och Étienne Montgolfier genomför världens första uppstigning med en varmluftsballong inför publik i Annonay i sydöstra Frankrike (redan 14 december året innan har de lyckats få en ballong att stiga till 250 meters höjd och vid experiment under våren har det lyckats med ännu högre höjder; detta är alltså den första uppstigningen inför publik). Denna dag lyckas de få ballongen att stiga uppåt 2 kilometer och efter 10 minuters flygning landar ballongen 2 kilometer från startplatsen. Nästa experiment genomförs den 19 september, då de lyckas skicka upp en ballong med levande varelser ombord.

1937 – Världens första kundvagnar införs på Piggly Wiggly-stormarknaden den amerikanska delstaten Oklahomas huvudstad Oklahoma City. Vagnarna har uppfunnits av affärsägaren Sylvan Goldman, som under året innan har funderat på hur kunderna ska kunna få med sig fler varor och då kommit på idén att sätta en varukorg och hjul på en vikbar stol. Eftersom detta har varit inspirationsgrunden kallar till en början vagnarna för ”vikbara korgbärare”.

1942 – Japanska styrkor inleder ett anfall mot de amerikanska Midwayöarna i Stilla havet, med syfte att bryta USA:s strategiska makt på havet. Slaget vid Midway, som pågår till 7 juni, blir dock en vändpunkt i Stillahavskriget, då det blir en avgörande amerikansk seger, som leder till att USA övertar initiativet från Japan och inleder det tre år långa besegrandet av de japanska styrkorna.


Vi firar födelsedag:
1882John Bauer, svensk illustratör och konstnär (död 1918)

John Bauer1.JPG

1944Michelle Phillips, amerikansk skådespelare och sångare, medlem i gruppen The Mamas and the Papas

Michelle Phillips, 2002.

1963Björn Kjellman, svensk skådespelare1970Izabella Scorupco, polsk-svensk skådespelare, fotomodell och sångare1975Angelina Jolie, amerikansk skådespelare
Vi lämnade er:
1845Lars Molin, 59, svensk tjuv med smeknamnet Lasse-Maja, känd för att ha uppträtt i kvinnokläder (född 1785)

Lasse-Maja.jpg

1942Reinhard Heydrich, 38, tysk nazistisk politiker och SS-Obergruppenführer (död av skador från ett attentat 27 maj) (född 1904)
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: