torsdag 20 juni 2013

Historiska händelser nu och då 20 Juni

1789 – Det franska tredje ståndet, som den 17 juni under Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeaus ledning har börjat kalla sig Nationalförsamlingen, finner sig utelåst från generalständernas möte i Versailles, som på kung Ludvig XVI:s initiativ har inletts den 1 maj, för att lösa Frankrikes ekonomisk problem. Då de fruktar att kungen ska köra över generalständerna samlas ståndets 577 ledamöter i ett intilliggande bollhus (ämnat för spelet Jeu de paume, som är dåtidens motsvarighet till tennis), där de svär en enhetlig och högtidlig ed att ”inte skingras och återsamlas var än omständigheterna kräver, tills man har givit kungariket en konstitution”. En enda ledamot (Joseph Martin-Dauch) vägrar svära eden, eftersom han vägrar utföra någon politisk handling, som inte har blivit sanktionerad av kungen. I övrigt är detta första gången som franska medborgare står i opposition mot kung Ludvig XVI och därmed räknas eden som en revolutionär handling och kan därmed ses som inledningen på franska revolutionen. Eftersom eden också tvingar kungen att acceptera att den politiska makten ska utgå från folket snarare än från kungamakten blir han också tvungen att förmå präste- och adelsstånden att gå med i Nationalförsamlingen.

1810 – Den svenske riksmarskalken Axel von Fersen blir under den svenske kronprinsen Karl Augusts begravning i Stockholm dödad av en uppretad folkmassa. Ungefär fyra månader efter sin ankomst till Sverige i januari samma år har den ursprungligen danske prinsen Karl August den 28 maj, under en exercisövning på Kvidinge hed i Skåne, drabbats av slaganfall och avlidit. Dödsorsaken är vid denna tid dock ännu okänd och alltfler misstankar faller på Axel von Fersen, eftersom man tror att denne genom förgiftning har velat röja undan Karl August, för att istället insätta den 1809 avsatte kung Gustav IV Adolfs son Gustav som svensk tronföljare. Under begravningståget genom den svenska huvudstaden börjar folkmassan först kasta stenar och andra tillhyggen på von Fersens vagn, och så småningom tvingas han ut ur vagnen. Det görs vissa försök att hjälpa honom, men slutligen blir han misshandlad till döds av den uppretade folkmassan. Svea livgarde, som vanligt stationerat på slottet, får inte order att ingripa. När man senare konstaterar att orsaken till kronprinsens död är slaganfall och att von Fersen är oskyldig till giftmord, får han i december samma år en hedersbegravning, men hans syster Sophie Piper tvingas innan dödsorsaken är känd, leva under kungligt beskydd på Vaxholms fästning.


Vi firar födelsedag:
1909Errol Flynn, australisk-amerikansk skådespelare (död 1959)

Errol Flynn cirka 1940

1943Eva Rydberg, svensk sångare, skådespelare, komedienn och dansare

Eva Rydberg.jpg

1949Lionel Richie, amerikansk sångare och låtskrivare

Lionel Richie 2006

1967Nicole Kidman, australisk-amerikansk skådespelare

Nicole Kidman vid Filmfestivalen i Cannes 2013.

1975Özz Nûjen, svensk-kurdisk ståuppkomiker, manusförfattare, programledare och skådespelare
Vi lämnade er:
1359Erik Magnusson, 20, kung av Sverige sedan 1356 (pesten) (född 1339)1947Bugsy Siegel, 41, amerikansk brottsling (född 1906)
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: