måndag 24 juni 2013

Historiska händelser nu och då 24 Juni

1523 – Sedan den svenske riksföreståndaren Gustav Eriksson har blivit vald till svensk kung den 6 juni och de av danskarna hållna Stockholms stad och slott har kapitulerat den 16 respektive 17 juni, efter två års belägring, håller Gustav Vasa på midsommardagen sitt högtidliga intåg i staden genom Söderport.[Not 2] I efterhand har intåget fått stark symbolisk laddning, eftersom det av sentida historiker ses som ”riksgrundaren och landsfadern Gustav Vasas befrielse av Sveriges huvudstad”, men även om intåget omges av visst ceremoniel har det för samtiden inte så stor vikt, eftersom man då inte vet att Kalmarunionen är på väg att upplösas och att det pågående Befrielsekriget är på väg att ta slut. I och med befrielsen av Stockholm är emellertid alla viktiga slott och punkter i den västra rikshalvan i svenska händer och den nyvalde kungen kan därmed inrikta sina styrkor på att befria även de finska slotten, där Viborg blir sist med att kapitulera den 10 oktober.

1687 – Ett gigantiskt ras inträffar i Stora kopparberget Falun i Dalarna och bildar ett hål som är 95 meter djupt och 1,5 kilometer i omkrets. Hålet, som har uppstått på grund av flera århundradens intensiv kopparbrytning och att man planlöst har brutit nya orter, får sedermera namnet Stora Stöten. Mirakulöst nog omkommer eller skadas inte en enda människa, eftersom raset inträffar på midsommardagen, vilken tillsammans med juldagen den 25 december är den enda dag på året då samtliga gruvarbetare är lediga.


Vi firar födelsedag:
1944Jeff Beck, brittisk gitarrist, medlem i gruppen The Yardbirds1947  – Mick Fleetwood, brittisk musiker och låtskrivare, trumslagare och frontfigur i gruppen Fleetwood Mac1967  – Jonas Inde, svensk skådespelare, komiker, författare och manusförfattare1974Magnus Carlsson, svensk sångare


1987Lionel Messi, argentinsk fotbollsspelare

Lionel Messi at Bernabeu.jpg


Vi lämnade er:
1991Nils Ahlroth, 71, svensk skådespelare, komiker och revyartist (född 1920)


2009Martin Holm, 32, svensk thaiboxare (självmord) (född 1976)Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: