måndag 10 juni 2013

Historiska händelser nu och då 10 Juni

1935 – Sedan börsanalytikern William Griffith Wilson och läkaren Robert Holbrook Smith, som båda har grava alkoholproblem, har träffats och upptäckt att de kan hjälpa varandra att avhålla sig från alkohol grundar de i Akron i Ohio sammanslutningen Anonyma Alkoholister (engelska: Alcoholics Anonymous) för att även hjälpa andra personer med alkoholproblem, men utan att man ska behöva skylta med att man får hjälp (därav anonymiteten). Organisationen växer med tiden och finns idag (2013) över hela världen.

1942 – Efter att Böhmen-Mährens riksprotektorator Reinhard Heydrich har blivit utsatt för ett attentat den 27 maj, som har lett till att han har avlidit den 4 juni, genomför nazisterna en vedergällningsaktion, genom att helt förinta byn Lidice utanför Prag. Alla män i byn blir arkebuserade, medan kvinnorna sätts i koncentrationslägret Ravensbrück eller fängelse. Åtta av byns barn anses ”rasrena” och placeras i tyska familjer, medan de övriga blir mördade i gasvagnar i förintelselägret i Chełmno. Därefter bränns hela byn upp och resterna sprängs (till och med de personer som innan har legat begravda på kyrkogården grävs upp och bränns upp), men efter kriget blir byn återuppbyggd. Två veckor senare genomförs en liknande vedergällningsaktion mot byn Ležáky, som dock aldrig återuppbyggs.


Vi firar födelsedag:
1922Judy Garland, amerikansk sångare och skådespelare (död 1969)1925Lennart Bergelin, svensk tennisspelare för AIK och -tränare (död 2008)

Lennart Bergelin, 1950.

1928Bengt Bedrup, svensk journalist och tv-personlighet (död 2005)


1965Elizabeth Hurley, brittisk fotomodell och skådespelare

Elizabeth Hurley

1982Madeleine, svensk prinsessa, hertiginna av Gästrikland och Hälsingland
Vi lämnade er:
323 f.Kr.Alexander den store, 32, kung av Makedonien sedan 336 f.Kr., erövrare av Persiska riket och Indien (magsjuka) (född 356 f.Kr.)2004Ray Charles, 73, amerikansk sångare, pianist, kompositör och arrangör (född 1930)

Ray Charles spelar under Festival International de Jazz de Montréal i Montréal, Kanada, 2003


Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: