tisdag 28 maj 2013

Historiska händelser nu och då 28 Maj

1937Golden Gate-bron i San Francisco på amerikanska västkusten invigs. Bron, som korsar Golden Gate-sundet har tagit fyra år att bygga och är med sina 2 150 meter världens längsta hängbro, vilket den förblir till 1964. Än idag är den ett av San Franciscos mest kända landmärken.

Golden Gate-bron.

1987 – Västtyske Mathias Rust landar med ett litet Cessnaflygplan på en bro nära Röda torget i Moskva, dit han har flugit samma dag från Helsingfors. Han har lyckats flyga till hjärtat av den sovjetiska supermakten genom att kringgå det eftersatta sovjetiska flygförsvaret, men vad han vill uppnå med flygningen är oklart. När han landar arresteras han av KGB och får sitta ett och ett halvt år i sovjetiskt fängelse. Sovjetledaren Michail Gorbatjov använder händelsen till att rensa ut personer han vill göra sig av mig inom försvars- och flygministerierna och ersätta dem med personer som är mer välvilligt inställda till hans reformpolitik med glasnost och perestrojka.

1999 – Efter att de tre rånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv har rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa flyr de mot Österbymo. Polisen tar upp jakten och vid Lillsjön i Malexander utbryter skottlossning mellan rånarna och de båda poliserna Olov Borén och Robert Karlström. Så småningom bryts radiokontakten med polisledningen och de båda poliserna hittas senare ihjälskjutna på platsen. Rånarna grips så småningom och ställs samma höst inför rätta vid Linköpings tingsrätt. De döms 2000 till livstids fängelse för rån och mord, både i tingsrätten och hovrätten (högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd), men domen blir kontroversiell, eftersom man inte kan avgöra vem som har hållit i skjutvapnet.


Vi firar födelsedag:
1738Joseph Guillotin, fransk läkare, som giljotinen har uppkallats efter (död 1814)1853Carl Larsson, svensk målare (död 1919)1908Ian Fleming, brittisk författare, mest känd som skapare av agenten James Bond (död 1964)

Ett porträtt av Ian Fleming

1945Ted Åström, svensk skådespelare1968Kylie Minogue, australisk sångare

Minogue på Filmfestivalen i Cannes, 2008

1969Håkan Hemlin, svensk musiker, sångare i gruppen Nordman
Vi lämnade er:
1999Henry Carlsson, 81, svensk fotbollsspelare och -tränare i AIK(född 1917)

Garvis Carlsson.jpg
Garvis Carlsson med sonen Lill-Garvis

2008Sven Davidson, 79, svensk tennisspelare (född 1928)

1957 tog Sven Davidson Sveriges första Grand Slam-titel när han vann Franska mästerskapen i Paris.


Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: