måndag 13 maj 2013

Historiska händelser nu och då 13 Maj

1940 – Tre dagar efter sitt tillträde som brittisk premiärminister håller Winston Churchill det första av tre sedermera berömda tal till det brittiska underhuset under slaget om Frankrike under andra världskriget. I talet, som handlar om den rådande krigssituationen, förklarar han, att han, för att man ska kunna vinna kriget, inte kan erbjuda något annat till det brittiska folket än ”blod, slit, tårar och svett” (engelska: ”blood, toil, tears and sweat”). Även om uttrycket myntades första gången 1849 av den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi är det Churchill, som har gjort det mest berömt, även om hans citat sedermera har förvanskats till ”blod, svett och tårar” (engelska: ”blood, sweat and tears”).

1981 – Påven Johannes Paulus II blir på Petersplatsen i Vatikanstaten utsatt för ett mordförsök av turkiske Mehmet Ali Ağca. Påven räddas till livet, trots svåra inre skador, och anser själv, att han blir räddad av Vår Fru av Fátima, eftersom mordförsöket sker på hennes festdag. Mehmet Ali Ağca grips omedelbart och döms till livstids fängelse i Italien, men påven besöker honom i fängelset och förlåter honom 1983 och 2000 blir han benådad och utvisad till Turkiet.


Vi firar födelsedag:
1707Carl von Linné, svensk naturforskare, läkare, biolog, botaniker och författare (död 1778)

Carl von Linné av Alexander Roslin, 1775.  Statens porträttsamling Gripsholm

1941Ritchie Valens, amerikansk rocksångare (död 1959)


1945Lasse Berghagen, svensk sångare, textförfattare, kompositör och skådespelare

Lasse Berghagen på Sommarkrysset, juni 2009.

1950Stevie Wonder, amerikansk artist

Stevie Wonder den 12 juli 2006.

1979Carl Philip, svensk prins, Sveriges kronprins till 1980
Vi lämnade er:
1782Daniel Solander, 49, svensk botaniker, naturforskare och -historiker samt upptäcktsresande, lärjunge till Carl von Linné (född 1733)2009Achille Compagnoni, 94, italiensk bergsbestigare, den förste att bestiga berget K2 (född 1914)Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Veiken sa...

Intressant! :)
Jag hörde att det spelades en match i kväll mellan AIK och Dynamo Zagreb till minne av Ivan Turina!
SNYGGT! Av med hatten för AIK! :)
(den här gången) ;)

Unknown sa...

Vad mycket som hänt genomåren.

Tänkte även fråga om lite hjälp. Jag och min dotter kan vinna en resa till Legoland. Det skulle betyda så mycket om du ville rösta på oss och hjälpa oss vinna. Vi behöver vara inom de 10 första placeringarna. Du röstar här: http://bloggbussen.bloggportalen.se/top-list på Lottizdays Fotograferande fyrabarnsmamma genom att klick på +1 till höger om vårat namn. Har även skrivit inlägg i min blogg där man kan rösta via http://lottizdays.blogg.se/2013/may/deppade-ihop-gjorde-det-jag-behovde-och-nu-maste-jag-ta-till-fight-2.html Det skulle betyda oerhört mycket om du vill hjälpa oss och gärna be de i din närhet att rösta. Röstningen pågår till 16 maj kl. 23.59. Tack på förhand.