torsdag 18 april 2013

Historiska händelser nu och då 18 April

1808 – När de svenska trupperna under Georg Carl von Döbelns befäl ska gå över isen på älven Siikajoki blir de överfallna av en rysk här ledd av Jakov Petrovitj Kulnev. Till en början går slaget vid Siikajoki dåligt för svenskarna, som tvingas retirera, men när ryssarna blottar sin center ger den svenske generaladjutanten Carl Johan Adlercreutz order om anfall mot den och slaget slutar med den första svenska segern i finska kriget, som har utbrutit två månader tidigare. Eftersom det nyländska regementet utmärker sig särskilt i slaget får rekryter, som har tjänstgjort i detta regemente än idag bära det så kallade Siikajokikorset efter sin tjänstgöringstid.

1942 – Amerikanskt bombflyg genomför Doolittleräden, uppkallad efter befälhavaren Jimmy Doolittle, som blir det första amerikanska flyganfallet mot de japanska öarna sedan det japanska anfallet mot Pearl Harbor den 7 december året innan. Räden får ingen strategisk eller taktisk betydelse, men det blir en stor amerikansk propagandaseger, eftersom det ses som vedergällning för Pearl Harbor och visar, att det inte är omöjligt att anfalla Japan.


Vi firar födelsedag:
1951Täppas Fogelberg, svensk journalist och författare1953Bernt Johansson, svensk tävlingscyklist

Bernt Harry Johansson, 1976 Olympic Road Race Gold Medalist.tif

1969Stefan Schwarz, svensk fotbollsspelare

Stefan schwarz 2011.jpg

1973Haile Gebrselassie, etiopisk friidrottare1991Alexandra Nilsson, svensk bloggare och sångare med artistnamnet Kissie
Vi lämnade er:
1955Albert Einstein, 76, tysk-amerikansk fysiker, skapare av relativitetsteorin, mottagare av Nobelpriset i fysik 1921 (född 1879)

Albert Einstein, 1921.

2002Thor Heyerdahl, 87, norsk marinbiolog, forskningsresande och författare (född 1914)

Thor Heyerdahl


Allt för nu

Vi är över allt

Inga kommentarer: